maandag 30 juli 2012

De Leeuwen zijn terug in het hart van La Alhambra

Ze zijn lang weggeweest. De twaalf leeuwen die deel uitmaken van de fontein op de Patio de los Leones, waren door erosie en vervuiling ernstig aangetast. Hun koninklijke uitstraling was door eeuwenlange blootstelling aan weer en wind vervaagd, waardoor hun uiterlijk was gedecimeerd tot dat van een ordinaire huiskat. Stuk voor stuk zijn de trotse dragers van de fontein op de Leeuwenhof verwijderd en in hun volle glorie hersteld. Nu spuit er weer water uit de monden die het complexe kanalenstelsel voeden.
Het Palacio de Los Leones is het architectonisch hoogtepunt van het Alhambra. Het hart van het paleis wordt gevormd door de patio met de wereldberoemde fontein en het complexe watersysteem, omgeven door 124 zuilen. Het schitterende paleis is gebouwd rond 1370 tijdens de heerschappij van Mohammed V over het Nasriden Sultanaat.

Tien jaar lang is er met veel toewijding en vakmanschap gewerkt aan de restauratie van de Patio de los Leones. Het team bestond uit meer dan honderd professionele medewerkers en specialisten, voornamelijk uit Andalusië. De totale kosten van het prestigieuze project bedroegen bijna € 2.250.000. In de werkplaatsen van het Alhambra zijn de sculpturen van de patio ontdaan van dikke kalkhoudende korsten en is een halt toegeroepen aan het oxidatieproces dat werd veroorzaakt door metalen die zich verkleefden aan het cement. Het marmeren bassin, dat door de leeuwen wordt gedragen, is vanwege zijn omvang in een tijdelijk atelier op de binnenplaats zelf hersteld. Onlangs zijn de werkzaamheden aan de vloer van de binnenhof beëindigd. Tweehonderdvijftig stukken marmer van 40-50 kg per stuk en een totale oppervlakte van 400 m² vervangen het gravel dat er de laatste decennia heeft gelegen.

Architect Pedro Salmerón is zeer tevreden over de recente plaatsing van het nieuwe hydraulische systeem van de fontein. Vanaf nu kunnen de druk, temperatuur en zelfs het gehalte aan chemicaliën eenvoudig worden gecontroleerd van de 5.000 liter water dat door de fonteinen en de kanalen stroomt. Vanwege allerlei problemen en de langdurige renovatie hebben de elf fonteinen van het Palacio de los Leones niet tegelijkertijd gewerkt. Nu de werkzaamheden zijn afgerond stroomt het water weer door het gehele paleis.

Onder het toeziend oog van José Antonio Griñán (Junta de Andalucía) heeft in de ochtend van 27 juli 2012 de officiële opening plaatsgevonden van de Patio de Leones en kunnen bezoekers weer genieten van dit architectonische hoogtepunt van de Moorse bouwkunst. Na minutieuze inspanningen van toegewijde restaurateurs brullen de leeuwen weer in het hart van La Alhambra.

BIJZONDER OVERNACHTEN:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten