vrijdag 18 mei 2012

Gambas al Pil Pil

Gambas al Pil Pil
Gambas al Pil Pil, ofwel garnalen in knoflook en chili olie, is een heerlijk Zuid Spaans gerecht dat je in vrijwel alle restaurants aan de kust op de kaart ziet staan. Lekker als voorgerecht of als tapa en gemakkelijk te maken. Neem er wel de tijd voor en zorg dat de olie niet te heet wordt anders verbrandt de knoflook en dat is zonde. Direct van het vuur serveren, zodat de garnalen nog nasputteren. En vergeet het brood niet, dat je in de olie kunt dopen!

Ingrediënten:
  • Olijfolie
  • 20 gepelde grote garnalen
  • Gedroogde chilipepers of Spaanse peper
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel pimenton / paprikapoeder
  • Zeezout
  • Peterselie
Bereiden:
Snijd de knoflook in dunne plakjes, de Spaanse peper in ringetjes en hak de peterselie fijn. Pel de garnalen en dep ze droog met keukenpapier. Ingevroren garnalen eerst ontdooien. Verhit flink wat olijfolie in een aardewerken ramekin, een zwaar braadpannetje of anders een koekenpannetje op een matig vuur. Voeg de knoflook, de chilipepers of gesneden Spaanse peper en de pimenton toe aan de hete olijfolie. Rustig fruiten en doorroeren zodat de olie de smaak opneemt. De pimenton geeft Spaans karakter en een rokerige smaak af. Voeg vervolgens de garnalen toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee. Niet te lang want anders blijft er niets van over. Voor de liefhebber kun je er  op het laatst wat fijngehakte peterselie over strooien en eventueel een draai uit de zoutmolen. Direct serveren. Vers gesneden brood is lekker in de olie te dopen. Het resultaat is verbluffend. Als er al wat olie overblijft, dan kun je die perfect gebruiken als dressing over een salade. Niet het beste gerecht als je aan het lijnen bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen