dinsdag 3 juli 2012

Desfiladero de los Gaitanes en El Caminito del Rey (El Chorro)

Op 15 kilometer ten noorden van Álora in de provincie Málaga ligt het indruk-wekkende natuurgebied Desfiladero de los Gaitanes. Een afwisselend landschap met gelaagde kalkrotsen, kale puntige bergtoppen en waterreservoirs. Het adembenemende middelpunt van dit beschermde gebied wordt gevormd door de Garganta del Chorro, de kloof bij het dorp El Chorro. Op dit punt baant de Guadalhorce rivier zich een weg door de Cordillera Baetica en heeft het stromende water een smalle canyon in het krijtsteen uitgesleten. Over een lengte van 5 kilometer rijzen immense rotswanden loodrecht omhoog en creëren een duizelingwekkende diepte. De doorgang is op sommige punten niet meer dan 10 meter breed. Boven je hoofd laten Egyptische gieren, vale gieren, Bonelli's en gouden adelaars, torenvalken en slechtvalken zich dragen door de thermiek en cirkelen met gespreide vleugels hoog in de lucht op zoek naar een geschikte prooi. In de meer ontoegankelijke delen van de kloof leven Spaanse steenbokken. Het gebied is begroeid met pijnbomen, steeneiken, jeneverbessen en wilde olijfbomen. Bij de rivierbedding groeien wilgen en eucalyptusbomen.

Het grote hoogteverschil tussen het begin en einde van de kloof was aanleiding tot de bouw van een waterkrachtcentrale aan het begin van de 20e eeuw. Door de aanleg van een stuwdam aan de ingang van het ravijn is het Embalse de Guadalhorce ontstaan, een reservoir dat de regio niet alleen van water voorziet, maar ook een populair recreatiegebied is. Azuurblauw water schittert tussen de groen begroeide oevers in het zonlicht. Ook bij de uitgang bevindt zich een stuwdam met waterbaan voor het opwekken van hydro-energie.


Toen de hydrocentrale werd gebouwd heeft men ook besloten een serviceweg aan te leggen, om het personeel een korte route te bieden voor het verrichten van werkzaamheden tussen de twee watervallen van de Garganta del Chorro, de Salto del Chorro en de Salto del Gaitanejo. Wanneer je vanuit Álora aankomt bij de kloof valt de gewelfde brug die 100 meter boven het water het ravijn overspant en de steile wanden met elkaar verbindt direct op. Rechts, bij de spoorbrug van de trein die door tunnels en bruggen ook gedeeltelijk door de kloof loopt, begint het slechts 1 meter brede voetpad dat hoog tegen de loodrechte kliffen is geplakt en zich spectaculair langs de wanden door de canyon slingert. Slechts een armetierig relinkje beschermt tegen een val in de diepe afgrond. De bouw van het pad, met een totale lengte van circa 7 kilometer, heeft geduurd van 1901 tot in 1905 en is niet geschikt voor personen met hoogtevrees. In 1921 loopt Koning Alfonso XIII het pad en legt hij een laatste steen om de dam Conde del Guadalhorce te inaugureren. Sindsdien krijgt het de naam El Caminito del Rey (Paadje van de Koning). Niet de voor die tijd hypermoderne krachtcentrale trekt de aandacht, maar juist het uitdagende pad wordt de grote trekpleister. Momenteel verkeert het in vervallen staat en is het in 1992 officieel gesloten. Het begin van het pad is gesloopt, grote stukken zijn afgebroken en de reling is grotendeels weg, maar dit vormt geen belemmering voor waaghalzen en avonturiers om de indrukwekkende tocht alsnog te maken.

Tussen 2000 en 2006 hebben er twee ongelukken plaatsgevonden waarbij 4 mensen het leven lieten. De aantrekkingskracht van de Caminito del Rey is vooral dankzij internet steeds groter geworden en velen maken de tocht tussen hemel en aarde over een van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld. Technisch haalbaar voor de meesten, mits gezekerd, maar door de imponerende hoogte draait je maag om. Er zijn plannen om de Caminito del Rey te restaureren, kosten hiervan zijn geraamd op € 9 miljoen. Het is niet duidelijk wie hiervoor gaat opdraaien, waardoor de werkzaamheden nog niet zijn gestart. Het project zou in 2015 klaar moeten zijn. Veiliger is het om per auto over de weg te rijden naar het Embalse de Guadalhorce en van daaruit te wandelen naar de ingang van de kloof. Halverwege de autorit ligt een schitterend wit kapelletje tegen de berghelling, ideaal voor een schietgebedje.

Onderstaande links verwijzen naar twee filmpjes die een schitterend beeld geven van het hachelijke avontuur:
Caminito del Rey - film 1 
Caminito del Rey - film 2 


BIJZONDER OVERNACHTEN:
 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb van vrienden begrepen dat het inmiddels klaar is, zij hebben het gelopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Caminito del Rey is gerestaureerd door de Provincie Málaga en sinds maart 2015 opengesteld voor publiek.

      Verwijderen