donderdag 10 april 2014

10 bijzondere processies tijdens Semana Santa in Andalusië



Semana Santa is een van de meest diep gewortelde tradities in Andalusië. Van Palmzondag tot Paaszondag worden de laatste 7 dagen uit het leven van Jezus Christus gevierd en trekken elk jaar vele duizenden gelovigen en toeristen van over de hele wereld de straten in, om de emotionele Heilige Week te beleven. Enorme heiligenbeelden op pasos of tronos worden op de hoofden of schouders van boetelingen tijdens de vele processies meegevoerd en getoond aan het massaal toegestroomde publiek. Alles ademt devotie en cultuur. Vooral in Zuid-Spanje wordt Semana Santa intens gevierd. Elke processie heeft hier zijn eigen kenmerken. Een selectie van 10 processies die zeer de moeite waard zijn:

1. Jesús Cautivo de Málaga
De processie van de Cofridía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús Cautivo vindt plaats op Goede Maandag van 19.30 tot 04.00 uur en start bij de Iglesia de San Pablo in de Calle Trinidad (Málaga), met als hoogtepunt het moment dat de stoet om 22.00 uur de brug Puente Aurora oversteekt. Het Christusbeeld Nuestro Padre Jesús Cautivo de Málaga is een van de meest aanbeden heiligenbeelden van Málaga en trekt jaarlijks vele bezoekers naar de hoofdstad van de Costa del Sol. Tijdens de processie beweegt het karakteristieke tuniek van het beeld alsof het echt loopt. De enorme trono Jesús Cautivo wordt gedragen door 252 portadores. De dragers en de nazarenos zijn gekleed in een tuniek van wit satijn. Het meest intense moment van de week is wanneer Jesús Cautivo samen met La Virgen de la Trinidad eerder op de dag om 9.30 uur aan de patiënten van het stadsziekenhuis wordt gepresenteerd en er een doordringende saeta wordt gezongen. De zieken kijken vanaf het bordes of vanuit de ramen ontdaan toe.

2. La Madrugá de Sevilla
La Madrugá (de vroege uren/ochtend) is de meest speciale nacht tijdens de Semana Santa in Sevilla en vindt plaats van Witte Donderdag op Goede Vrijdag. In volgorde van senioriteit vertrekken zes broederschappen vanaf hun parochies: de oudste El Silencio (uit 1340) als eerste en Los Gitanos als laatste. In deze nacht worden twee extreem aanbeden Mariabeelden door de straten van Sevilla gevoerd. Allereerst in de derde processie de paso met María Santísima de la Esperanza Macarena en in de vijfde stoet de paso met Nuestra Señora de la Esperanza van de Hermandad La Esperanza de Triana. Tijdens de lange nacht wachten de gelovigen geduldig op deze beeltenissen van de Heilige Maagd. Ook de paso met Christusbeeld van de Hermandad de Jesús del Gran Poder mag niet worden gemist.


3. De Legionairs van Málaga
’s Ochtends om 11.00 op Witte Donderdag landen de soldaten van het Legión Española met hun schip uit Noord-Afrika in de haven van Málaga. Onder luid gezang en begeleidt door een blaaskapel gaan de stoere legionairs aan wal en marcheren vervolgens naar de Parroquia Santo Domingo de Guzmán, de parochie van de Cofradía Santisimo Cristo de la Buena Muerte. Hier plaatsen zij hun beschermheilige Cristo de la Buena Muerte met militaire eer op de trono die ’s avonds mee wordt gedragen in de processie door de stad. De mars van de strak in groen uniform geklede manlijke en vrouwelijke soldaten is een indrukwekkend geheel. Keurig in het gelid zingen zij uit volle borst hun lijflied “La Muerte No Es El Final” en paraderen door de straten van Málaga. De blik vooruit gericht, kin omhoog, het geweer aan de schouder. Een geit, de mascotte van het korps, dartelt tussen de gelaarsde voeten. Als je in Málaga bent mag je deze militaire passie niet missen.

4. El Silencio de Granada
De laatste processie op Witte Donderdag in Granada is heel bijzonder. Om middernacht vertrekt El Silencio vanaf de Iglesia Parroquia de San Pedro aan de Carrera del Darro. Het is een van de meest indrukwekkende processies van Andalusië; niet alleen vanwege de kwaliteit van het beeld van de gekruisigde Christus of de unieke setting van de stad Granada, maar vooral vanwege de totale stilte tijdens deze religieuze optocht, alleen doorbroken door het geluid van een trom en de voetstappen van de costaleros. Wanneer de stoet met maar één paso met het beeld Cristo de la Misericorda (Christus van de Genade) in aantocht is, doven de straatlantaarns en gaan de lampen in de huizen uit. Slechts verlicht door kaarslicht en een enkele fakkel, wiegt de processie zwijgzaam door de straten om vijfeneenhalf uur later tijdens het ochtendgloren (la madrugá) haar eindpunt te bereiken. Er is geen gezang of muziek, alleen boetedoening. De sfeer is sereen, mysterieus en indrukwekkend. Het Alhambra houdt vanaf zijn heuvel trouw de wacht.

5. El Rico de Málaga
Op de woensdag van Semana Santa vindt in Málaga de processie van de Cofradía de Jesús "El Rico" plaats. Deze broederschap is opgericht in 1658. Volgens overlevering werd de stad tijdens het bewind van Carlos III (1759-1788) getroffen door de pest, waardoor er geen mannen meer beschikbaar waren die het beeld konden dragen. Uit nood werden enkele gevangenen ingezet als costalero en kon de processie alsnog doorgaan. Alle gevangenen keerden na afloop vrijwillig terug naar de gevangenis. Ingegeven door dit toonbeeld van geloof en toewijding, heeft Koning Carlos III aan Onze Heer Jezus “De Rijke” het privilege toegekend, om elk jaar een gevangene gratie te verlenen; uit dankbaarheid voor de mannen die ondanks hun zonden toch berouw en geloof toonden. Er wordt om 19.30 uur gestart bij het broederschapshuis aan de Calle Victoria. De stoet loopt onderlangs het Alcazaba en komt om 20.30 uur aan op Plaza Aduana, waar de gevangene wordt vrijgelaten. Sinds 1938 is de processie niet meer gewijzigd.

6. El Borriquita de Cádiz
Palmzondag of Palmpasen is het begin van Semana Santa en is veelal een kinderfeest. Op deze dag wordt de blijde intocht van Jezus in Jerusalem gevierd. In Cádiz wordt deze gebeurtenis onder andere herdacht tijdens de processie La Borriquita. De beeltenis op de paso is die van Jezus die op een ezel Jeruzalem binnenrijdt. Kinderen drommen samen en vergezellen het tafereel met olijftakken en palmbladeren in hun handen.

7. El Polvorín in Huelva
El Polvorín is de meest populaire wijk van Huelva. Op Palmzondag vertrekt hier de processie met het tafereel “Het Laatste Avondmaal”. Het broederschap dat deze paso meedraagt, werd in 1948 opgericht door een aantal ambtenaren van de stad en wordt als het meest uitbundige beschouwd. Elk jaar brengt het vele gelovigen op de been. Als je in de buurt van Huelva bent de moeite waard om de 8 uur durende processie te bekijken.

8. El Cristo de los Gitanes in Granada
Spectaculair, exceptioneel en emotioneel! Dat is de woensdagavond tijdens de Heilige Week in Granada die wordt geschilderd in paars, rood en goud. De processie “Los Gitanos” vertrekt om 16.45 uur met twee pasos in haar midden; de eerste met El Cristo de los Gitanos en de tweede met María Santísima del Sacromonte. Deze processie, omgeven door traditie, trekt onder grote belangstelling door de stad en komt pas in de ochtendschemer ten einde bij de abdij bovenin de zigeunerwijk Sacromonte. Vooral de terugweg langs de Carrera del Darro en vervolgens heuvelop via de Cuesta del Chapiz en de smalle Camino del Sacromonte naar de abdij is indrukwekkend. De tocht is zwaar en een ware beproeving. De religieuze stoet wordt onderweg begroet door vreugdevuren. Tijdens de stops worden saetas gezongen, traditionele a capella lofzangen in flamencostijl. De processie is zeer de moeite waard.

9. Passieweek in Antequera
Het Andalusische Antequera in de provincie Málaga heeft een zeer sterke religieuze traditie. De stad met 33 religieuze bouwwerken, waaronder kloosters, kerken en kapellen, is het perfecte decor voor de Semana Santa. De Broederschappen proberen dicht bij de traditionele viering van de Semana Santa te blijven. De meeste pasos en beelden vertegenwoordigen een grote artistieke waarde en zijn gemaakt in de 16e en 17e eeuw door beeldhouwers van de Antequera school zelf. Ze zijn rijk bewerkt en met goud en zilver versierd, net als de mantels van de heiligenbeelden en de geborduurde luifels. In Antequera worden de plateaus op de schouders gedragen door hermanacos, die gebruikmaken van speciale “vorken” om het geheel te ondersteunen als ze halthouden. Voor de paso of trono loopt een campanillero de lujo (beljongen van maximaal 8 jaar) in een met goud afgezet fluwelen gewaad, die een bel luidt. Opmerkelijk is het correr la vega. Op de avond van Witte Donderdag en Goede Vrijdag stopt de processie onder aan de heuvel waar het alcazaba (fort) op staat. Als de bel luidt rennen de hermanacos met de trono op hun schouders de steile straatjes op. Eenmaal boven wordt er gestopt en worden de weilanden in de vega van Antequera gezegend.

10. De Maagd van Zamarrilla in Málaga
Aan María Santísima de la Armagura (Bitterheid) is een prachtige legende verbonden. De beruchte struikrover Juan Zamarilla wordt rond 1800 te paard achtervolgd door de autoriteiten. Als ze hem bijna te pakken hebben, weet hij zich nog net te verbergen in een kleine kapel in de bergen vlakbij Antequera. Hij verstopt zich onder het habijt van de Maagd en weet zo aan zijn belagers te ontkomen. Als dank plukt hij een witte roos en steekt deze met zijn dolk in de borst van het beeld. Direct kleurt de roos donkerrood ter afkeuring van zijn ernstige zonden. Doodsbang vraagt hij om vergiffenis maar krijgt deze niet. Berouwvol leeft El Zamarrillo verder als kluizenaar. Als hij jaren later na een overval door bandieten dodelijk gewond de kapel binnenstrompelt en de Maagd een rode roos aanbiedt, ziet hij vlak voordat hij sterft dat de bloem wit kleurt. De Maagd van Zamarrilla in de kapel draagt nog elke dag een rode roos. Alleen op Goede Vrijdag niet, dan is hij wit, als zij de mensheid vergeeft voor de dood van haar zoon. De processie start om 19.30 uur en eindigt om 3.30 uur.

Meer over: Semana Santa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten