dinsdag 1 april 2014

De 10 mooiste zonsondergangen in Andalusië

Zonsondergang in Andalusië

Er zijn maar weinig momenten die een beter gevoel en meer rust geven dan een mooie zonsondergang. Andalusië telt enkele prachtige plekken die op een bijzondere manier de laatste stralen van de zon pakken. Het kleurenbad dat voorafgaat aan de avondstond en de schoonheid van het laatste zonlicht is voor velen het romantische hoogtepunt van de dag. Hier volgen 10 plekken die je niet mag missen voordat de maan opkomt.

1. MIRADOR DE SAN NICOLÁS (Granada)

zonsondergang La Alhambra
Bovenin de pittoreske Arabische wijk Albayzín in de stad Granada ligt het uitkijkpunt Mirador de San Nicolás. De zonsondergang die je hier kunt zien wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld. Voormalig President van de Verenigde Staten Bill Clinton beweerde nog nooit zo’n mooie ondergang te hebben meegemaakt. Je hebt vanaf hier een magisch uitzicht op het Alhambra. De zon streelt met haar laatste stralen het robuuste erfgoed en laat de Moorse paleisstad baden in een betoverend licht, terwijl muzikanten de invallende schemering begeleiden met Spaanse gitaarmuziek. De achtergrond wordt gevormd door de machtige Sierra Nevada, die in het laatste zonlicht purper kleurt. Veel romantischer dan dit krijg je het niet!

2. EL TAJO DE RONDA (Ronda)

zonsondergang Ronda
Menig journalist en schrijver heeft de opmerkelijke zonsondergang van Ronda al opgetekend en opgenomen in zijn lijst met favorieten. Als de zon aan het einde van de dag met haar laatste licht de kloof, de brug en de oude stad bespeelt, ontstaat een adembenemend schouwspel van kleuren en lijkt de klif waarop de historische malagueño stad dramatisch prijkt vlam te vatten.

3. LAS PLAYAS DE CONIL (Conil de la Fra.)

zonsondergang Las Playas de Conil
Er is geen mooiere zonsondergang dan aan zee. Het fijne zand van het strand, het ruisen van de branding en de beweging van de golven vormen een perfecte omlijsting, als de zon zich aan de horizon in zee laat zakken en het licht violet en roze kleurt. Als je in Zuid-Spanje bent, twijfel dan niet om de stranden bij Conil de la Frontera in de provincie Cádiz vlak voor het vallen van de avond te bezoeken. En blijf nog even om daarna van een overweldigende sterrenhemel te genieten, zoals alleen aan de Costa de la Luz kan.

4. LAS MARISMAS DEL ROCÍO (Doñana)

zonsondergang Las Marismas del Rocío
De moerassen van El Rocío liggen in het Paraje Natural de Doñana. Dit park is de natuurlijke habitat van honderden vogelsoorten en andere dieren. Het is een paradijselijke omgeving voor het beleven van een ongeëvenaarde zonsondergang in een ongewoon wild decor. Geniet van de charme en de schoonheid die de natuur te bieden heeft in dit bijzondere landschap in de provincie Huelva.

5. ISLA DE SANCTI PETRI (Chiclana de la Fra.)

zonsondergang Isla de Sancti Petri
De zonsondergang die over het eilandje Sancti Petri voor de kust bij Chiclana de la Frontera in Cádiz valt, is een prachtig schouwspel dat zich voor je ogen ontvouwt. In een idyllische omgeving aan de rand van de zee, baadt de ruïne van het eeuwenoude fort zich aan het einde van de dag in roze kleurschakeringen. Een perfecte plek om jezelf te verliezen, met het zachte ruisen van de zee op de achtergrond.

6. SIERRA DE GRAZALEMA (Grazalema)

Sierra de Grazalema
De Sierra de Grazalema is één van de belangrijkste natuurgebieden van Spanje. Wanneer de zon aan het einde van de dag langzaam wegzakt achter de bergen, overspoelen haar laatste stralen de zeldzame pinsapospar met okergele tinten. De natuurlijke rijkdom van deze omgeving, maakt dit tot een plek in Andalusië die je gezien moet hebben.

7. CASTILLO DE GIBRALFARO (Málaga)


Castillo de Gibralfaro
De hoofdstad van de Costa del Sol heeft met het Castillo de Gibralfaro een fantastische plek voor het gadeslaan van een zonsondergang. Het oude Moorse kasteel uit de 10e eeuw ligt op een heuvel en kijkt uit over de Andalusische havenstad, met de Middellandse Zee aan de voeten. Wanneer de dag plaatsmaakt voor de avond, verdwijnt de zon langzaam achter de bergen aan de andere zijde van de stad en schildert de gebouwen, havenkranen en cruiseschepen in schitterende pasteltinten. Het gele zand van de arena onder het kasteel gloeit nog heel even op in het vervagende zonlicht, de zee is als een spiegel. Als de duisternis intreedt, ontsteekt de stad haar verlichting en maakt zich op voor de nacht.

8. PARAJE NATURAL DE LA FLECHA DE EL ROMPIDO (El Rompido)

La Flecha de El Rompido
Het natuurlijke landschap van natuurpark La Flecha in Huelva, is het perfecte decor voor een onvergetelijke zonsondergang. De smalle landtong van fijn goudgeel zand en spaarzaam begroeide duinen, scheidt de Atlantische Oceaan en de Rio Piedras. Het schiereiland loopt over in het strand van Nueva Umbría. Het park is een van de meest kostbare juwelen van Spanje. Menig fotowedstrijd is hier uitgeschreven om de schoonheid van de zonsondergang te vereeuwigen.

9. EL TORCAL (Antequera)

El Torcal de Antequera
El Torcal de Antequera in de provincie Málaga is een uniek natuurpark. Wind en regen hebben het karstgesteente geërodeerd tot de meest bizarre vormen. Wanneer de ondergaande zon haar laatste stralen over dit mysterieuze landschap laat glijden, vervormen de grijze rotsformaties en lijken ze tot leven te komen. De vreemde grijze rotsen baden in een purper en oranje licht. Aan de rand van het park kijk je eindeloos uit over de bergen naar het zuiden richting Málaga en de Middellandse Zee.

10. PLAYA DE PUNTA PALOMA (Tarifa)

Punta Paloma Bolonia
Playa Punta Paloma bij Bolonia behoort tot de allermooiste stranden van Spanje. Even ten noorden bvan het surfersparadijs Tarifa, spoelt de Atlantische Oceaan haar golven hier in lange rollers uit over het fijne witte zandstrand. Meest in het oog springend is de 30 meter hoge witte duin, groen gekuifd door een begroeiing van pijnbomen en grassen. Buiten het hoogseizoen deel je het nog relatief ongerepte strand met de paarden en de koeien die hier vrij rondlopen. Vanaf het duin heb je een fabuleus uitzicht over de kustlijn, de bergen in het binnenland en de zee. In de verte doemt het rifgebergte van Noord-Afrika op. De zon schittert op het kristalheldere water van de baai en zakt langzaam weg in de oceaan, in een bad van paars, purper en roze. Op de achtergrond speelt de branding haar onafgebroken symfonie.

1 opmerking:

  1. Toch maar een keer naar malaga dan! Ik heb vaak uitzicht op de havenkranen in Rotterdam. Kan ze dan beter daar bekijken!

    BeantwoordenVerwijderen