vrijdag 20 juli 2012

Spaanse chefs en hun favoriete chiringuito

Op de stranden van de Spaanse kusten vindt je een overvloed aan strandtenten. Deze variëren van goed tot slecht en van gezellig tot dodelijk saai. Om je van een juiste keuze te verzekeren geven Spaanse top chef-koks hun favoriete chiringuitos prijs. Vroeger stonden deze tenten bekend als kioskets of merenderos. Een vernieuwende tent in de jaren 40 in Sitges werd door de journalist César González Ruano voor het eerst beschreven als chiringuito. De eigenaren gedroegen zich voorheen vaak als handelsreiziger en onderstreepten het tijdelijke karakter van een strandtent. Gaandeweg ontstond een traditie en vastigheid, die leidde tot de populariteit van de hedendaagse chiringuito. Veel grote avant-garde chefs zijn gefascineerd door de authenticiteit van deze eetgelegenheden zijn gebaseerd op de traditionele Spaanse keuken en waar gezond eten wordt bereidt op eerlijke wijze.
FERRAN ADRIÀ (EL BULLI, ROSES)
El Bulli was ooit een chiringuito, voordat het uitgroeide tot het allerbeste restaurant ter wereld. Adrià zegt dat hij veel te danken heeft aan de chiringuito cultuur, zoals de gemoedelijkheid en het ontbreken van de opgedirktheid van de haute cuisine. De strandtent van zijn keuze is Escrivà in Barcelona vanwege de ongedwongen atmosfeer en de rijstgerechten.
#  ESCRIVÀ- LITORAL MAR,42 / BARCELONA (CATALUNYA)
CARME RUSCALLEDA (SANT PAU, SAN POL DE MAR)
De chef-kok/eigenaresse  van Sant Pau in San Pol de Mar tussen Barcelona en Girona heeft een dubbele aanbeveling. Ten eerste Bar del Puerto aan de haven in Arenys de Mar vanwege de verse visgerechten. Ten tweede het feestelijke Fiji in haar woonplaats, waar ze kan genieten van een tortilla (omelet) en een salade, maar ook van een gin & tonic in het maanlicht.
#  BAR DEL PUERTO – CARRER DEL PORT, ARENYS DE MAR (CATALUNYA)
#  FIJI – SAN POL DE MAR (CATALUNYA)

DANI GARCÍA (EL CALIMA, MARBELLA)
De inspirator van El Calima in Marbella heeft veel gehad aan de grilltechnieken van de chiringuito’s in de provincie Málaga. Zijn keuze valt op de sardines al espeto van Pepe’s Bar in Marbella.
#  CHIRINGUITO PEPE'S BAR - AVENIDA DEL MAR S/N, MARBELLA (MÁLAGA)
DAVID MUÑOZ (DIVERXO, MADRID)
De chef van Diverxo in Madrid beveelt  Casa Manolo in Daimús aan. De hoogtepunten volgens Muñoz zijn rijst en ‘los callos a la madrileña’ (Madrileense pens).
#  CASA MANOLO - PASEO MARÍTIMO 5, DAIMÚS (VALENCIA)

JUAN MARI ARZAK (ARZAK, SAN SEBASTIÁN)
Arzak draagt El Pirata op Formentera een warm hart toe. Vis, dagschotel, pens, worst, schaal- en schelpdieren…. El Pirata heeft lijst met producten die hem fascineren.
#  EL PIRATA - ILLETES, FORMENTERA (ILLES BALEARS)
QUIQUE DACOSTA (EL POBLET, DENIA)
Als Dacosta een eigen chiringuito start, dan is die gebaseerd op de moderne Blue Marlin op Ibiza. Ze serveren alles van Aziatisch tot verse vis en burgers in een chilled out setting.
#  BLUE MARLIN - CALA JONDAL BEACH, IBIZA (ILLES BALEARS)

JOAN ROCA (EL CELLER DE CAN ROCA, GIRONA)
Chef Roca verkiest Los Raons Es Charco op Ibiza, vanwege de lokale producten in authentieke en traditionele vorm. Hier eet je raons van kleine lokale vis.
#  LOS RAONS ES CHARCO – IBIZA (ILLES BALEARS)

MANUEL DE LA OSA (LAS REJAS, LAS PEDROÑERAS)
Hij koestert goede herinneringen aan El Cigarilla in Águila, dat helaas gesloten is. Prima alternatief zijn de strandtenten van Tamariú aan de Costa Brava, waar de la Osa de mosselen aanbeveelt.
#  ELKE TENT IN TAMARIÚ, COSTA BRAVA (CATALUNYA)


Bron: El Pais 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten