maandag 21 januari 2013

Alhambra immens populair bij Europese toeristen

Deze maand heeft María del Mar Villafranca, algemeen directeur van El Patronato de la Alhambra y el Generalife de recente bezoekerscijfers van het Alhambra gepresenteerd in het Palacio de Carlos V. Het Alhambra in Granada heeft in 2012 meer dan 2.260.000 bezoekers binnen haar vestingmuren ontvangen, een daling van 2,48% in vergelijking met 2011 toen er ruim 50.000 meer mensen kwamen. Samen met het Museo de la Alhambra (199.000), het Museo de Bellas Artes (172.775) en de tijdelijke exposities en activiteiten in het Alhambra komt de totale kaartverkoop van de Conjunto Monumental de la Alhambra y Generalife uit op 3.313.360 tickets.
María del Mar Villafranca
De financiële crisis heeft zijn invloed op de bezoekersaantallen van het betoverende werelderfgoed in Granada. Doordat toeristen hun vakantie om budgettaire redenen dichterbij vieren is het aantal bezoekers uit de EU (exclusief Spanje) toegenomen met  8,1% en vormt deze doelgroep in 2012 bijna de helft (48,7%) van alle bezoekers, met Frankrijk en Duitsland als belangrijkste bronmarkten. Helaas is de Europese groei getemperd door een afname van het nationale toerisme met -7,6% en zijn er minder Spanjaarden door de poorten van het Alhambra binnengekomen dan een jaar eerder. Het aandeel van de bezoekers uit het onder de crisis zuchtende thuisland komt hiermee op 28,8% met voornamelijk toeristen van buiten Andalusië. Het aantal bezoekers uit de rest van de wereld (voornamelijk Noord Amerika) is met een minimale daling van een half procent vrijwel onveranderd gebleven (22,5%).
Toeristen in het Alhambra
Het laagseizoen valt in de wintermaanden januari, februari, november en december met gemiddeld 121.000 bezoekers per maand. De tussenmaand maart (184.000) verbindt de rustige periode met hoogseizoen dat van april t/m oktober duurt. Het is dan bijna twee keer zo druk en struinen er maandelijks gemiddeld 227.500 belangstellenden door de Nasrid paleizen en in de aanliggende weelderige tuinen. Januari trok de minste bezoekers (104.995), terwijl voor april de meeste entreebewijzen werden verkocht (249.876). Topdag was 12 oktober met 9.258 toegangsbewijzen, de rustigste dag viel op 16 januari met slechts 1.784 bezoekers
Bezoekers op Plaza del Mexuar in het Alhambra
In 68% van de gevallen worden tickets online besteld via de website van het Alhambra (online ticketverkoop). Het restant wordt vrijwel geheel aan de kassa verkocht. Het merendeel van de bezoekers komt als individueel toerist (57,64%), is hoogopgeleid (65,5%) en 15 tot 60 jaar oud.

Het Alhambra blijft absoluut de grootste culturele trekpleister van Andalusië en behoort tot de meest populaire monumenten van Spanje. De crisis heeft zonder meer invloed op de bezoekersaantallen, maar door compensatie van bezoekers uit Noord-Europese landen is de scherpe daling van de thuismarkt opgevangen. Door het aanhouden van de slechte economische situatie waar Spanje zich in bevindt, mag er van uit worden gegaan dat de bezoekersaantallen dit jaar onder druk staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten