donderdag 28 maart 2013

Ratón best betaalde stier van Spanje dood

 El toro Ratón

De best betaalde stier van Spanje, Ratón, heeft op 12 jarige leeftijd de geest gegeven. Drie dodelijke slachtoffers heeft "Muis" op zijn naam, of liever horens, staan. Verder laat de legendarische stier een spoor van gewonden achter onder hen die de euvele moed hadden hem te confronteren.
El toro Ratón

Zijn eerste moord pleegde hij in 2006 toen hij een 54-jarige man meer dan 10 keer doorboorde. In 2008 sloeg hij nogmaals toe. In 2011 joeg hij zijn derde opponent naar de eeuwige jachtvelden, toen hij een beschonken man van 29 jaar op de horens nam en deze enkele meters de lucht in gooide. De dronkenlap liet het leven toen hij met een smak tegen de aarde kwakte.
El toro Ratón in de aanval

Vanaf 2002 was de levensgevaarlijke zwarte stier met witte vlek een graag geziene gast op lokale fiesta's in de provincie Valencia. Organisaties betalen fokkers om dieren te leveren voor evenementen als professionele stierengevechten en stierenrennen tijdens dorpsfeesten. De reputatie van Ratón groeide snel, dreef zijn prijs omhoog en trok extra belangstelling op de feesten. Eigenaar Gregorio de Jesús kreeg vanuit de hele regio aanvragen om zijn levende attractie in te zetten tijdens de ferias, zodat durfallen hun moed konden laten zien door in de arena of de straten van het dorp voor de stier te springen.

In 2011 betaalde het dorp Xátiva liefst € 10.000 om Ratón voor een uurtje op te laten treden. Volgens de Jesús een koopje, omdat de organisator de entreeprijzen hierdoor kon verdubbelen. Vanwege het discutabele palmares van de beruchte stier was het de bedoeling Ratón niet meer in te zetten tijdens evenementen, maar om hem alleen als fokstier te gebruiken. Maar door de hoge huurprijzen die hij opbracht, was de Muis te interessant als melkkoe.
Ratón publiekstrekker

Volgens eigenaar de Jésus was Ratón zeer bijzonder. Hij was wendbaar, intelligent en snel. Deze stier reageerde niet op alles zoals zijn soortgenoten en liet zich evenmin uitlokken tot een doldrieste charge. Hij dacht na en analyseerde de situatie, alvorens met dodelijke precisie aan te vallen. Je kunt hem vergelijken met Muhammed Ali. De glorie van Ratón reikte tot over de landsgrenzen. De internationale pers bombardeerde hem tot "killer bull" en hij haalde zelfs de voorpagina van de Wall Street Journal.

Als eerbetoon wordt Ratón opgezet en blijft hij zichtbaar voor het publiek. Zijn erfenis leeft voort op foto's, affiches, t-shirts, in filmpjes op YouTube en in zijn zoon Ratoncito.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten