woensdag 30 mei 2012

Marbella


Van de oude visserplaats is nog maar weinig over. De haven waar de vissersboten liggen is nog maar beperkt en trekt nog maar weinig aandacht. De populaire Zuid Spaanse badplaats Marbella is een stad met twee gezichten. Luxe en glamour lijken zich te bundelen met eeuwenoude geschiedenis. Marbella is al jaren de ontmoetingsplaats van de ‘Rich and famous’. Oliemagnaten, miljonairs en miljardairs komen hier al sinds de jaren 50 en hebben miljoenen aan allerhande valuta in de lokale economie gepompt. En niet overal was een BTW bonnetje bij aanwezig! De happy few heeft massaal dure huizen en paleizen laten bouwen, huurde voor het gemak een hele verdieping in een luxe appartementencomplex of reserveerde een volledig hotel. Arabische oliesjeiks kwamen hier vakantie vieren met een gevolg van soms meer dan 100 man. Aan het strand kom je vaak de meest afzichtelijke panden tegen, meestal verscholen achter een muur of een dichte haag. Gelukkig want daarmee blijft het strand zijn schoonheid behouden. Marbella is ook langdurig in het nieuws geweest vanwege de nodige corruptieschandalen. Vooral tijdens het bewind van burgemeester Gil y Gil, die het niet zo nauw nam met de wet, volgde het ene schandaal het andere op. Sinds zijn afzetting is er een grote schoonmaak gestart en is er politiek gezien het nodige veranderd. Nog altijd rijden dure bolides door de straten van de stad, die zich verzamelen voor de deuren van luxe winkels in de geannexeerde havenstad Puerto Banús. Megajachten met een bemanning in smetteloos wit liggen hier aangemeerd en trekken veel bekijks. Golfbanen zijn er genoeg in de directe omgeving. Het groen van de greens en fairways steekt kleurrijk af tegen de door de zon goudgeel gebrande omgeving.
Maar de rijkste schat van Marbella is toch echt de geschiedenis. Even buiten de stad, aan de oever van de Rio Verde in San Pedro de Alcántara, liggen de ruïnes van Villa Romano de Rio Verde. De overblijfselen van dit Spaans-Romeinse huis dateren uit de 1e eeuw en zijn ongeveer 2.000 jaar oud. Er zijn o.a. mozaïekvloeren, aardewerk en munten gevonden. In de urbanisatie Guadalmina liggen andere goed geconserveerde restanten van archeologische waarde. Het Romeinse badhuis Las Bóvedas dateert uit de 3e eeuw en had eens een belangrijke sociale functie in het dagelijkse leven van weleer. Op dinsdag, donderdag en zaterdag zijn er om 12.00 uur op beide locaties rondleidingen. De toegang is gratis.

Het is een genot om in het casco antiguo van Marbella rond te lopen. De sfeer die in de kleine straatjes en op de pleintjes van de oude stad hangt is verrukkelijk. Bij de hoofdstraat is het nog druk, maar het wordt allengs rustiger als je verder doordringt. Oude panden, winkeltjes, bars en restaurantjes wisselen elkaar af en geven een kleurrijk geheel. Hier geen flanerende extravagante auto’s, want de meeste straten zijn autovrij. Water spettert in fonteinen en het knappe kerkje de Iglesia de la Encarnación is te zien vanuit de omliggende straatjes. Het levendige middelpunt wordt gevormd door Plaza de los Naranjos, waar sinaasappelbomen en oranje parasols de terrassen beschermen tegen de zon. Het is hier heerlijk toeven, voor ontbijt, lunch, diner of een churros con chocolate. Het plein is omzoomd door eeuwenoude karaktervolle huizen, zoals het Casa del Corregidor uit de 16e eeuw. Verrassend zijn de gerestaureerde Murallas del Castillo in het oude centrum. Tijdens de Moorse overheersing was de binnenstad ommuurd en prijkte er een kasteel dat waakte boven de stad. De overblijfselen zijn niet open voor publiek en alleen van buiten te zien.

En natuurlijk is er het kilometers lange zandstrand. Een wandeling van het casco antiguo door het groene park La Alameda voert je langs de bronzen beelden van Dalí op de Avenida del Mar naar de boulevard aan zee. Keus te over, want de branding van het voormalige vissersdorp Marbella strekt zich uit van Cabopino in het oosten tot Guadalmina in het westen.

Voor wie de stad wil ontvluchten is er de Sierra Bermeja. De bergen bieden rust en avontuur voor wandelaars, mountainbikers en ruiters. De uitzichten op Marbella, de Middellandse Zee en Gibraltar en Afrika aan de horizon zijn adembenemend.


BIJZONDER OVERNACHTEN:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten