vrijdag 4 mei 2012

Rebujito ideale feestmix en verfrissende zomercocktail

Tijdens de feria’s in Spanje werd gewoonlijk Fino of Manzanilla gedronken. Deze Spaanse versterkte wijnen uit de omgeving van Jerez de la Frontera in Andalusië zijn bij ons bekend als Sherry - naar de Engelse verbastering van Jerez - en bevatten 15% alcohol. Logisch dat menig Spanjaard al snel in benevelde staat verkeerde na een beetje stevig doordrinken. Niet verwonderlijk dat men een mix ging uitproberen, waar je het langer mee uit kon houden in de Spaanse zon, die goed dorstlessend was en bovendien goddelijk lekker bleek. Het resultaat was de rebujito, een verfrissende cocktail waarbij Fino wordt aangelengd met koolzuurhoudende lemon drink (Sprite, 7-Up, etc.) en veel ijs. De Rebujito is immens populair onder de feestende mensen, heeft inmiddels ook zijn plek gevonden op de kaart van bars en restaurants en dringt zelfs door tot in het buitenland. Tijdens de feria’s worden er vele liters van het drankje uit pitchers (kannen) uitgeschonken. Het heeft iets weg van Gin & Tonic, maar dan met slechts de helft aan alcohol. De smaak is weliswaar vrij sterk, maar de lemon haalt het scherpe randje van de droge fino. Er is geen vaste receptuur, deze verschilt per streek of zelfs bar en de hoeveelheid fino kan naar eigen smaak worden aangepast. Sherry is in Nederland misschien niet heel populair en wordt meestal door dames gedronken, maar een Rebujito is hemels, voor zowel mannen als vrouwen. Salud!
 
Rebujito:
- 1/3 deel Fino
- 2/3 deel koolzuurhoudende citroenlimonade (bijv. 7-Up, Sprite, etc.)
- 1 blaadje munt
- Schijfje citroen/limoen
- Veel ijs

Met wat meer moeite kun je een Rebujito ook als cocktail drinken met versgeperst vruchtensap.

Rebujito cocktail:
- 100ml Fino sherry
- 2 schijfjes limoen en 2 schijfjes citroen in kleine driehoekjes gesneden
- 10ml suikersiroop
- 50-75ml soda/tonic
- 20-25ml versgeperst citroensap

Doe het gesneden fruit in een kan (500 ml) als decoratie. Vul half met cracked ijs. Voeg  de Fino, siroop en citroensap toe en roer om te mengen. Voeg de soda toe en meng nogmaals. Pas de hoeveelheid soda aan het zuurgehalte van het vruchtensap aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen