Tijdens de feria’s in Spanje werd
gewoonlijk Fino of Manzanilla gedronken. Deze Spaanse versterkte wijnen uit de omgeving
van Jerez de la Frontera in Andalusië zijn bij ons bekend als Sherry - naar de Engelse
verbastering van Jerez - en bevatten 15% alcohol. Logisch dat menig Spanjaard
al snel in benevelde staat verkeerde na een beetje stevig doordrinken. Niet
verwonderlijk dat men een mix ging uitproberen, waar je het langer mee uit kon
houden in de Spaanse zon, die goed dorstlessend was en bovendien goddelijk
lekker bleek. Het resultaat was de rebujito, een verfrissende cocktail waarbij
Fino wordt aangelengd met koolzuurhoudende lemon drink (Sprite, 7-Up, etc.) en
veel ijs. De Rebujito is immens populair onder de feestende mensen, heeft inmiddels
ook zijn plek gevonden op de kaart van bars en restaurants en dringt zelfs door
tot in het buitenland. Tijdens de feria’s worden er vele liters van het drankje
uit pitchers (kannen) uitgeschonken. Het heeft iets weg van Gin & Tonic,
maar dan met slechts de helft aan alcohol. De smaak is weliswaar vrij sterk, maar
de lemon haalt het scherpe randje van de droge fino. Er is geen vaste receptuur,
deze verschilt per streek of zelfs bar en de hoeveelheid fino kan naar eigen
smaak worden aangepast. Sherry is in Nederland misschien niet heel populair en wordt meestal door dames gedronken, maar een Rebujito is hemels, voor zowel mannen als vrouwen. Salud!
Rebujito:
- 1/3 deel Fino
- 2/3 deel koolzuurhoudende citroenlimonade
(bijv. 7-Up, Sprite, etc.)
- 1 blaadje munt
- Schijfje citroen/limoen
- Veel ijs
Met wat meer moeite kun je een Rebujito ook als
cocktail drinken met versgeperst vruchtensap.
Rebujito cocktail:
- 100ml Fino sherry
- 2 schijfjes limoen en 2 schijfjes citroen in kleine
driehoekjes gesneden
- 10ml suikersiroop
- 50-75ml soda/tonic
- 20-25ml versgeperst citroensap
Doe het gesneden fruit in een kan (500 ml) als
decoratie. Vul half met cracked ijs. Voeg de Fino, siroop en citroensap
toe en roer om te mengen. Voeg de soda toe en meng nogmaals. Pas de hoeveelheid
soda aan het zuurgehalte van het vruchtensap aan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten