maandag 4 juni 2012

Gibraltar sluit zich verder op

Een smokkelincident op 31 mei jl., waarbij een politieman uit Gibraltar licht gewond raakte, is aanleiding voor het Britse overzeese gebiedsdeel de grens met Spanje te versterken door het optrekken van een tweede hek. Op donderdagmiddag weten 15 smokkelaars uit Spanje illegaal de grens over te steken door een gat in het hek voor het smokkelen van sigaretten. Zij werden op heterdaad betrapt, waarna een schermutseling is ontstaan en er stenen naar de politie werden gegooid.

De laatste tijd loopt de spanning tussen Groot-Brittannië en Spanje over Gibraltar weer hoog op, door een voorgenomen bezoek van prins Edward en zijn vrouw aan de Rots om het diamanten jubileum van koningin Elisabeth te vieren. Koningin Sofia van Spanje heeft daarop haar uitnodiging om de koninklijke festiviteiten rond het 60-jarige jubileum van de Britse vorstin bij te wonen geweigerd. In mei ontstaan ook de nodige incidenten tussen Spaanse vissers die hun netten voor de kust van het Britse schiereiland uitgooien en de kustwacht van Gibraltar, die hun territoriale wateren beschermen.

Aan het einde van de Spaanse Successieoorlog in 1713 wordt Spanje met de Vrede van Utrecht gedwongen Gibraltar af te staan aan Groot-Brittannië. In 2002 koos de bevolking van het schiereiland er in een referendum voor om onder Britse vlag te blijven. Spanje blijft aanspraak maken op Gibraltar, waarbij de gemoederen regelmatig oplopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten