dinsdag 25 maart 2014

Caminito del Rey op goede weg


Drieënnegentig jaar nadat koning Alfonso XIII de Caminito del Rey bewandelde om de opening van de Conde de Guadalhorce stuwdam bij te wonen, zijn de herstelwerkzaamheden van de vervallen serviceroute deze maand eindelijk van start gegaan. Het imponerende wandelpad dat op circa 100 meter hoogte tegen de steile rotswanden van de Gargante del Chorro tussen Álora en Antequera is geplakt, bood de werknemers van de plaatselijke waterkrachtcentrale een korte route tussen de watervallen aan het begin en einde van de kloof. Door gebrek aan onderhoud werd de schitterende route onbegaanbaar en oefende mede daardoor een magnetische kracht op waaghalzen om het toch te proberen. Het “Paadje van de Koning” kreeg het etiket één van de gevaarlijkste wandeltochten ter wereld opgeplakt en heeft aan menigeen het leven gekost. Een enkele geluksvogel kan een val in het woest kolkende water nog navertellen.
Wanneer je vanuit Álora (provincie Málaga) El Chorro binnenrijdt, valt de metalen boogbrug tussen de indrukwekkende rotswanden direct op. Vanaf de spoorlijn rechts, loopt het pad als een dunne streep over de rots naar de brug, om daarna geheimzinnig in de canyon te verdwijnen.

animatiefoto restauratie

Na jaren van onderhandelen over wie voor de kosten moet opdraaien, is er eindelijk groen licht gegeven voor de lang besproken restauratie. De Diputación de Málaga heeft het oorspronkelijke plan dat € 9 mln. moest kosten bijgesteld naar € 3 mln. en het budget vrijgegeven. Tijdens de startceremonie van het project eerder deze maand, heeft Elías Bendodo (president van de regionale overheid Málaga) een symbolische eerste steen aangeboden aan een klimmer, die het betreffende stuk hout heeft geplaatst. Naar verwachting zullen de werkzaamheden 10 maanden duren, zodat het project in februari 2015 kan worden afgerond. Naast het behoud van de bestaande betonnen stukken van de hooggelegen wandelroute, zullen er grote delen geheel moeten worden vernieuwd. Behalve in beton, worden er ook trajecten uitgevoerd in hout en zelfs glas. De werkzaamheden zijn zeer gecompliceerd en worden uitgevoerd door gespecialiseerde werknemers, die aan touwen tegen de rotswanden hangen. Het bouwmateriaal moet per helikopter worden ingevlogen naar de klimmers. Een bijzonder ongewone werkwijze, voor een bijzonder ongewoon voetpad.


Naar verwachting zal het vernieuwde pad vele toeristen trekken en hen op grote hoogte meevoeren op een spectaculaire tocht door de kloof bij El Chorro. Laten we hopen dat Juan Carlos volgend jaar goed ter been is en voor een passende opening kan zorgen. Voor de echte avonturier zal de Caminito del Rey wellicht zijn magie verliezen, maar wie weet over een aantal jaren….

Lees ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten