woensdag 26 februari 2014

Flamencolegende Paco de Lucía (66) overleden

Foto AFP / Jose Luis Roca
De Spaanse flamencolegende Paco de Lucía (66) is vandaag tijdens zijn vakantie in het Mexicaanse Cancun plotseling overleden aan een hartstilstand. Volgens de Spaanse krant El País was hij op het strand aan het spelen met zijn kinderen.

Paco de Lucía werd beschouwd als de grootste flamencogitarist (toqueador) ter wereld. Samen met flamencozanger (cantaor) Camaron de la Isla was hij grondlegger van de Flamenco Nuevo, een vernieuwende stroming binnen de traditionele Spaanse muziek. De Lucía werd geroemd en verguisd om zijn vernieuwingsdrang, waarbij hij flamencomuziek combineerde met klassiek, jazz, fusion en rock.
Hij heeft met vele grootheden uit de muziekwereld opgetreden en werd altijd geprezen om zijn virtuositeit. Noten kon hij niet lezen! Zijn grootste hit was het instrumentale nummer Entre Dos Aguas uit 1974, dat een top 20 notering behaalde.

Paco de Lucia © anp
Paco de Lucía werd op 21 december 1947 geboren in Algecíras (Andalusië) als Francisco Sánchez Gómez. Hij was de jongste van vijf kinderen en groeide op tussen zigeuners (gitanos) in een arme wijk in de Zuid-Spaanse havenstad. Hij leerde gitaarspelen van zijn vader en zijn 10 jaar oudere broer Ramón, beiden professioneel flamencogitarist. Op 11-jarige leeftijd trad hij voor het eerst officieel op en groeide later uit tot de beroemdste Spaanse gitarist.

Paco de Lucía concerto Arte de Flamenco in Pula, Kroatië [01.07.2006]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten