donderdag 3 oktober 2013

Geheime poelen van de Rio Genal


De Rio Genal is één van de schoonste rivieren van Spanje en slingert zich door een gebied van ongekende schoonheid.
 
Rio Genal - Picao

De “Picao” en de “Moclón” zijn natuurlijke poelen van de Genal. Ideale plekken voor het nemen van een duik in kristalhelder water en een rustgevende omgeving. Maar dan moet je ze wel kunnen vinden...

Rio Genal - stroomversnelling

De Rio Genal is één van de schoonste rivieren in de provincie Málaga. Door het ontbreken van dorpen langs haar loop door een weelderig begroeid dal, lijkt het wel een mini Amazone. De Genal ontspringt in het natuurpark Sierra de las Nieves en slingert zich een weg tussen met kastanjes en eiken begroeide berghellingen, ten zuiden van Ronda en de Serranía de Ronda. Zuiver bergwater ruist over stroomversnellingen en stort zich van watervallen naar beneden. ’s Winters in het regenseizoen, kan de rivier uitgroeien tot een woest kolkende massa schuimend water. Net voorbij het witte bergdorp Casaras voegt de Genal zich bij de Rio Guadiaro, om zich uiteindelijk te vermengen met het zilt van de Middellandse Zee. In de meanders komt het water soms tot stilstand en vormt zich een natuurlijke poel. Deze verborgen paradijsjes in de rivier trekken elk jaar honderden zwemmers, die een alternatief zoeken voor de overvolle stranden van de Costa del Sol. Velen komen uit de streek rond Málaga, maar er zijn ook bezoekers uit de omgeving van Cádiz en Sevilla, die afkomen op de verhalen over het schone water en het prachtige berglandschap.

Rio Genal - zwemmen

De Genal is weliswaar meer dan 60 kilometer lang, maar kent slechts weinig plekken die geschikt zijn om te zwemmen. Een van de beste plekjes is de Puente de San Juan, op de weg tussen Jubrique en Algatocín. Door een versmalling en een scherpe bocht in de rivier zijn er twee poelen ontstaan. Driehonderd meter stroomopwaarts van de brug en verscholen tussen het groen, ligt de “Picao”; het zoete en kristalheldere water is afgezoomd door een klein strandje. Je kunt er ook voor kiezen om direct bij de brug te zwemmen. Het water is hier ondiep (minder dan 1 meter), uitstekend voor kinderen. Een andere mogelijkheid is de “Estrecho”, een poel die 100 meter voorbij de Picao ligt en iets stiller is dan de andere twee opties. Het is hier meer een verbreding van de rivier, omdat het water door een smalle doorgang wordt tegengehouden. Je kunt hier genieten van de rust door verder door de rivier te waden. Doorgaans is het in deze omgeving rustig, maar in het weekend trekken de lokale inwoners de bergen in. De venta San Juan naast de brug kan gezellig druk zijn en nodigt uit voor een lunch of een drankje.

Rio Genal - Sima del Diablo

Stroomopwaarts in het blauwe smurfendorp Júzcar in de Alto Genal, weten ze alles over genieten van het heldere rivierwater. De beste zwemplek hier ligt op het terrein van de camping Virgen de Moclón en is soms meer dan 2 meter diep. Iets verderop ligt een tweede bassin met een maximale diepte van 1 meter en daardoor geschikt voor kleinere kinderen. Dat het water van de allerbeste kwaliteit is, wordt bewezen door de verschillende otterfamilies die hier leven. De camping beslaat de gehele linkeroever van de Genal, de rechteroever is steil. Ranke populieren, walnoten en eucalyptusbomen zorgen voor schaduw. Avonturiers kunnen de loop van de rivier volgen, maar zorg dan wel voor goede schoenen, want het is flink klauteren. Voor degenen die op zoek zijn naar een flinke stoot adrenaline, is canyoning een mogelijkheid. In de smalle kloof “Barranco de la Sima del Diablo” kun je onder leiding van diverse outdoor organisaties deze extreme sport beoefenen. Wandelaars kunnen de route over de berg Moclón lopen naar de waterval bij Sinaí, een van de grootste van de rivier. Dit gedeelte van de Genal heeft niet alleen milde zomertemperaturen, maar herbergt ook een van de meest belangrijke overblijfselen van de Spaanse staalindustrie. De oude Real Fábrica de Hojalata de San Miguel is de eerste staalfabriek van het land. De fabriek werd in 1731 opgestart in dit afgelegen gebied, vanwege een overvloed aan hout voor de ovens en de waterkracht die de rivier leverde. Tegenwoordig is de fabriek particulier eigendom. De ruïnes liggen er bijna spookachtig bij. De camping, kloof en fabriek zijn te bereiken via een half verharde zijweg van de MA-517 tussen Faraján en Júzcar.

Valle de Genal

INFORMATIE
De Picao en de Estrecho liggen bij de Puente de San Juan aan de weg tussen Jubrique en Algatocín (MA-536). Vanuit Estepona aan de kust leidt een mooie route over de MA-557 omhoog naar Jubrique, waar de weg overgaat in de MA-536 richting Algatocín en afdaalt naar de Genal. De brug ligt op het laagste punt van de weg. Aan weerszijden van de rivier liggen de Venta San Juan en de Camping El Genal. De brug is ook te bereiken vanaf de andere richting. Op de A-369 sla je af bij Algatocín en rijdt je het dorp door, om er via de MA-356 weer uit te rijden naar de Genal.

Op de MA-517 tussen Júzcar en Faraján vind je, aangegeven met een bord, de afslag naar oude staalfabriek, de camping en de Moclón. De weg is halfverhard en slingert zich naar beneden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten