maandag 16 september 2013

Amerikaanse veteraan Horner wint Vuelta 2013

 Chris Horner wint La Vuelta a España 2013

Veteraan Chris Horner (41) wint de Vuelta a España 2013 en is daarmee niet alleen de eerste Amerikaan die deze wielerronde op zijn naam brengt maar ook de oudste wielrenner uit de geschiedenis van deze grote ronde. Grote inspiratie haalt hij uit zijn 12-jarige zoontje die hem in het zadel houdt en hem tot grootse prestaties brengt.


Strijd op de Angliru (Vuelta 2013)

Na winst in de derde etappe zakte Horner, die volgende maand 42 wordt, wat weg in het klassement en zag het er naar uit dat de Italiaan Vicenzo Nibali naar de zege zou fietsen. Maar in de afsluitende serie bergetappes naderde de Amerikaanse wielrenner de koppositie in de rit van afgelopen donderdag eerst tot op 3 seconden en om op vrijdag de leiding over te nemen. Tijdens de afsluitende klim op de immens steile Angliru (tot 23%) kraakte Horner en probeerde Nibali hem met een aantal goedgeplaatste demarrages te lossen. Horner bleef onverstoorbaar zijn eigen tempo rijden en kwam telkens terug in het wiel. Twee kilometer voor de top reed hij een snelle buitenbocht en capituleerde Nibali in een heroïsche strijd en intens spannende beklimming. De Amerikaanse wielerprof bouwde zijn voorsprong uit tot 37 seconden en trok de rode leiderstrui stevig over de schouders, om deze tijdens de laatste vlakke etappe naar Madrid niet meer af te staan. De Vuelta a España is de eerste grote overwinning op het palmares van Horner.

Beste Spanjaard is  Alejandro Valverde die als derde eindigde op 1 minuut 36 seconden. Bauke Mollema zag zijn aspiraties voor het algemeen klassement in de eerste week al vervliegen en was daarna gebrand op een dagsucces. In de 17e etappe naar Burgos werden zijn inspanningen beloond met een ritzege, als hij het peloton net voorblijft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten