maandag 4 maart 2013

Historisch overnachten in Palacete de Cázulas

Palacete de Cázulas - ligging
In het bergachtige achterland van de Costa Tropical ter hoogte van de kustplaats Almuñécar, ligt Palacete de Cázulas te schitteren tussen tropische fruitbomen op een groene terrasvormige berghelling. Een indrukwekkend landhuis dat uitkijkt op het dorp Otívar. Het buitenverblijf dateert uit 1492, het jaar dat Columbus vanuit Cádiz zijn eerste ontdekkingstocht naar Amerika maakte.
Palacete de Cázulas - villa
 Het imposante paleis met Moorse kenmerken is 500 jaar lang bezit geweest van de familie De Castro. In 1890 werd naast het huis een kapel bijgebouwd, die dienst deed als religieus centrum voor het landgoed. Marquesa de Montenaro y Barcina, de laatste telg van de familie en tevens bewoonster van de villa, wijdde de kapel aan de Maagd van Lourdes, nadat zij na een pelgrimstocht naar Lourdes genas van kanker. Naast de kapel bouwde zij een kleine grot, waar ze een beeld van de heilige plaatste. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werd de kapel door republikeinen leeggeroofd. Het beeld van Jezus, dat was verborgen in het dak, werd gevonden en verbrand op de binnenplaats. Na de oorlog keerde de markiezin terug naar Cázulas en richtte de kapel opnieuw in, waarbij zij gebruik maakte van religieuze artefacten uit haar residentie in Madrid.
Palacete de Cázulas - kapel
De markiezin stierf in 1972 en naar zeggen verschenen er slechts drie gasten op haar begrafenis. Het Palacete de Cázulas werd nagelaten aan de kerk, die het paleis en omvangrijke landgoed als enorme last ervoer. Jarenlang stond het imposante huis met bijgebouwen leeg en raakte het meer en meer in verval. In 1988 werd Cázulas overgedragen aan een coöperatie van lokale dorpelingen die de landerijen van het het landgoed in gebruik nam, maar de woning liet voor wat het was. Het karakteristieke herenhuis met de kenmerkende torens takelde verder af. In 1994 vielen de woning met bijgebouwen, kapel, olijfmolen en de tuinen in particuliere handen. Jarenlang werd met liefde aan de restauratie gewerkt en herrees Palacete de Cázulas in volle glorie.
Palacete de Cázulas - salon
De prachtige Andalusische villa met bijgebouwen biedt 17 kamers aan op basis van bed & breakfast, maar kan ook in zijn geheel worden gehuurd door groepen tot 34 personen en voor speciale gelegenheden zoals een huwelijk, feest of vergadering. Het landelijke buitenverblijf bestaat uit een prachtige hoofdwoning met 11 x 2-persoonskamers en 2 casita’s met elk 3 x 2-persoonskamers, een kapel, een oude olijfmolen met een eetzaal (100 pers.), zwembad (9m.), tennisbaan en prachtige decoratieve Moorse tuinen met diverse terrassen en gesnoeide hagen. Het uitzicht vanuit het huis en de tuin op de omliggende boomgaarden en de Sierra de Almijara is schitterend.

De unieke sfeer en bijzondere historische kenmerken van dit elegante huis zijn bewaard gebleven. De inrichting is decoratief en luxueus, waarbij een aantal originele meubelstukken is gebruikt. Het huis heeft twee torens die het pand extra karakter geven.

BIJZONDER OVERNACHTEN:

PALACETE DE CÁZULAS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten