zaterdag 13 juli 2013

Puinhoop in Pamplona

 

De zevende encierro tijdens de feesten ter ere van San Fermín in Pamplona is uitgelopen op een grote puinhoop. Op het leitje konden twee doorboringen en 21 gewonden worden bijgeschreven, maar het had gemakkelijk veel erger kunnen zijn. Het parcours door de stad dat de 6 stieren en 6 koeien samen met de corredores afleggen eindigt in de arena van Pamplona. Om daar binnen te komen moeten lopers en vee zich door de smalle toegangspoort Callegón wurmen. Keer op keer struikelen hier veel deelnemers en ontstaan hachelijke situaties, omdat je hier geen kant op kunt. En het lijkt wel of het elk jaar drukker wordt, want er is bijna geen doorkomen meer aan. Een grote hoeveelheid renners dromt hier samen en wil uit alle macht zo snel mogelijk de arena in, voortgedreven door duizenden kilo's rundvlees en twaalf puntige horens.


Dit keer ontstond er bij de ingang van de arena een menselijke kurk. Vanwege valpartijen stapelden de waaghalzen zich op vormde zich een grote hoop. Voortgestuwd door de aanstormende dieren werd de kluwen en daarmee de paniek groter. De stieren en koeien renden hierop in en werden uiteindelijk tegengehouden. Gelukkig was het vee rustig en beukten ze niet op de mensenmassa in, anders was het leed niet meer te overzien. Aan de voorkant probeerden feestgangers deelnemers uit de stapel lichamen te trekken om de weg vrij te maken, maar de angst was groot en bemoeilijkte de operatie. Uiteindelijk kan het grootste deel van het rundvee via de rondgang worden weggeleid en wordt een ramp voorkomen.

Eén van de slachtoffers verkeert in zorgwekkende staat, wegens een ingedrukte borstkas en verstikking. Vandaag geeft nog maar weer eens aan dat de uit de 16e eeuw stammende traditie levensgevaarlijk is.


Gisteren was ook al geen goede dag voor de corredores en was San Fermín ze, ondanks hun gezang voor aanvang van de race, niet gunstig gezind. De stieren namen toen 3 man op de horens en veroorzaakten nog eens vier gewonden. Maar het mag de pret niet drukken en morgen zullen weer vele manlijke en vrouwelijke macho's over de afzetting klimmen om met de stieren te rennen. Met de adrenaline gierend door het lijf in afwachting van de vuurpijl die klokslag 8.00 uur wordt aangestoken, als signaal dat de poortdeuren van de kraal waar de stieren en koeien rustig staan zijn geopend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten