donderdag 20 september 2012

Schadeclaim als inkomstenbron.

De barre economische situatie waarin Spanje al enkele jaren verkeert heeft menig Spanjaard in een benarde financiële positie gebracht. Gaandeweg verslechtert de situatie en raken de reserves meer en meer uitgeput. In veel gevallen is de bodem van de schatkist al bereikt en dat geldt niet alleen voor bedrijven en de massale hoeveelheid werkelozen, maar ook voor overheidsinstanties, scholen, enzovoorts. Veel bedrijven kunnen het hoofd niet of nauwelijks boven water houden en soms zitten hele families zonder werk. Het zwaarst getroffen zijn de kleine en middelgrote bedrijven en jongeren onder 26 jaar. Om in het dagelijkse levensonderhoud te kunnen voorzien moeten er alternatieve geldbronnen worden gezocht. Fraude uit economische noodzaak is een manier die hand over hand toeneemt. Schulden of slechte bedrijfsresultaten worden steeds vaker gecompenseerd met schadeclaims bij verzekeringsmaatschappijen. In 2003 werden er 54.144 frauduleuze claims geconstateerd, in 2011 is dit aantal gegroeid naar 130.959. In sommige gevallen gaat men heel ver.
Brand in fabriekshal. De machines blijken vantevoren te zijn vervangen door schroot.
Een werkloze man uit Valencia heeft een claim van € 600.000 ingediend, omdat hij zijn arm tijdens een ongeluk is kwijtgeraakt. De motorzaag die hij in zijn auto vervoerde zou volgens hem zijn arm bij de elleboog hebben afgesneden. De amputatiewond is echter te netjes en kan niet door de zaag zijn veroorzaakt. Als er een privé detective op de zaak wordt gezet komt al snel de waarheid aan het licht. De volledige familie van de man zit zonder werk en dus inkomen. Samen hebben zij acht verzekeringspolissen afgesloten en is het vermeende slachtoffer overgehaald een arm te laten amputeren, in de verwachting een forse schadeclaim te krijgen uitbetaald. Na een plaatselijke verdoving wordt de arm afgezet en het geheel in scene gezet.

De eigenaar van een bedrijf sluit een brandverzekering af, om twee maanden later de hele boel in vlammen te laten opgaan. Na onderzoekt komt boven water dat hij alle machines heeft vervangen door schroot.

Een in apathische staat verkerende man verschijnt in een rolstoel voor de rechter met hulp van zijn familie. De rechter geeft opdracht een video af te spelen, die is gemaakt door een detective die was ingehuurd door de verzekeringsmaatschappij. Hierop is de man in kerngezonde staat te zien bij zijn vakantiehuis, terwijl hij in een olijfboom is geklommen. Zaak gesloten!

Een jonge vrouw van 22 jaar zegt door een hond te zijn gebeten en daaraan een trauma te hebben overgehouden. Ze durft de straat niet meer op en kan niet meer werken vanwege een hondenfobie. Eis: € 100 per dag voor gederfde inkomsten. Er wordt ontdekt dat de dame in kwestie niet alleen zonder problemen haar huis verlaat, maar ook doodgemoedereerd aan het werk gaat… bij een trimsalon voor honden. Haar eis is afgewezen.

Ook social media helpen de verzekeringsmaatschappijen bij het zoeken naar frauduleuze schadeclaims. Er wordt een ongeval gemeld waarbij twee auto’s met elk 5 inzittenden zijn betrokken. In totaal worden er 9 claims van € 5.000 ingediend vanwege een whiplash. Totale schade € 45.000. Beide bestuurders zouden elkaar niet kennen, maar een foto op Facebook laat de chauffeurs samen tijdens een avondje stappen zien.

De verzekeringsmaatschappijen maken steeds meer budget vrij voor onderzoek naar verdachte zaken. Uiteraard komt hierdoor meer fraude aan het licht, maar het aantal valse claims stijgt wel degelijk. Ongeoorloofd ziekte verzuim neemt sterk af, vanwege de angst een baan te verliezen, maar opzettelijke brandstichting is populairder dan ooit.


BRON: EL PAÍS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten