woensdag 5 september 2012

Brand Costa del Sol grootste ooit: de balans

De bosbrand die donderdag 30 augustus 2012 uitbrak bij Coín in het binnenland van de Costa del Sol nabij Marbella, was de grootste brand ooit in de regio Málaga. Het vuur dat vermoedelijk is ontstaan door een kampvuur heeft aanzienlijke schade aangericht. Nu de vlammen na bijna een week zijn gedoofd kan de balans worden opgemaakt. Aanvankelijk was de berichtgeving rommelig en werd de omvang van de ramp onderschat. Nu er meer overzicht is ontstaan, blijkt de vuurzee veel meer schade te hebben veroorzaakt dan eerder werd gedacht.
Brandweermannen houden de opmars van het vuur in de gaten in Cerro Alaminos de Sierra Negro bij Coín.
  • De vlammenzee heeft het leven geëist van een 54-jarige Duitser, die door de brand werd verrast in zijn schuur. Een Spaans echtpaar heeft ernstige brandwonden opgelopen. Er zijn circa 8 lichter gewonden gevallen.
  • Ruim 8.000 hectare natuurgebied en landbouwgrond is in de as gelegd.
  • 224 huizen hebben ernstige brandschade opgelopen, meer dan 12 zijn volledig afgebrand
  • Meer dan 4.000 mensen zijn donderdagnacht geëvacueerd voor de oprukkende vlammen naar tijdelijke onderkomens, zoals ziekenhuizen, kerken en voetbalstadions.
  • Paarden, boerderijdieren en honden zijn door de eigenaars uit hun stallen en weilanden vrijgelaten om te ontsnappen voor het vuur.
  • Enkele honderden inwoners van de getroffen dorpen zijn dakloos.
  • 600 brandweermannen zijn ingezet om de brand te blussen.
  • 24 vliegtuigen en helikopters hebben de vlammen vanuit de lucht bestreden.
  • De schade aan de natuur en het wild is aanzienlijk, maar nog niet in te schatten.
Naar verwachting wordt de getroffen regio door de Spaanse overheid tot rampgebied verklaard en wordt er € 71 miljoen plus EU-fondsen uitgetrokken voor het verstrekken van humanitaire hulp, schadevergoeding, heropbouw, herbebossing en schoonmaak van het gebied.
Blusvliegtuig aan het werk bij Calahonda ter bestrijding van het vuur.
De brand brak op donderdag aan het begin van de avond uit in Cerro Alaminos de Sierra Negra, een bergachtig natuurgebied bij de plaats Coín. Doordat Spanje net de droogste winter in 70 jaar achter de rug had, er een hittegolf heerste en er een sterke wind waaide, kon het vuur zich zeer snel en ongecontroleerd naar het westen en zuiden uitbreiden en worden de gemeenten, Alhaurín El Grande, Marbella, Mijas, Monda en Ojén bedreigd. Alle 3.300 bewoners van Ojén worden geëvacueerd. De vlammen komen tot aan de urbanisaties van Marbella en inwoners vluchten naar het strand. Getuigen verklaren dat het vuur met angstaanjagende snelheid voortraasde en dat mensen zich maar ternauwernood uit de voeten konden maken.


BRON: THE OLIVE PRESS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten