vrijdag 21 juni 2013

Veel flamenco op festival Granada


Fanfares trekken door de straten en over de pleinen van Granada, fantastische voorstellingen op imposante podia, unieke concerten in allerlei genres, exposities in instellingen en galerieën... Het programma van het 62e Festival Internacional de Música y Danza de Granada strekt zich uit tot op straat en de provincie. Het festival van 2013 duurt van 21 juni t/m 12 juli en is zelfs  met 5 dagen verlengd. Deze extra dagen zijn geheel gewijd aan flamenco, met het optreden van Paco de Lucía als hoogtepunt. Dit genre is nog nooit zo nadrukkelijk aanwezig geweest op het programma van een van de oudste festivals van Spanje.
 

Het Festival Internacional de Música y Danza de Granada opent dit jaar in het Palacio de Carlos V met een uitvoering van het Orchestre National de France dat een hommage brengt aan Verdi en Wagner vanwege hun 200-jarige geboortedag. De sluiting wordt gevormd door flamencogitarist Paco de Lucía in het openluchttheater in de tuinen van het Generalife.


Op historische podia als het Palacio de Carlos V, Patio de los Arrayanes, Teatro Alhambra, Teatro Generalife, Patio de los Mármoles in Hospital Real en het Monasterio de San Jerónimo treden grote namen op. Op het programma van het internationale concours staan o.a Orquesta Nacional de España, ballerina Tamara Rojo, Orchestra della Teatro alla Scala di Milano, zangeres/actrice Ute Lemper, Ballet National de Marseille, Carlos Saura en José Mercé. Ook de Nederlandse organist Ton Koopman heeft een plek verworven en geeft een recital in de prachtige gerestaureerde kerk van het klooster van San Jerónimo. Genres variëren van flamenco puro, recitals en kindervoorstellingen tot opera, kamermuziek en de Arabische luit van Saïd Chraïbi.
 

Entreebewijzen zijn voor de meeste voorstellingen ruim van te voren uitverkocht, maar voor de liefhebber is er tijdens straatoptredens nog genoeg te genieten.
 

Het internationale muziek- en dansfestival telt 67 geprogrammeerde voorstellingen en 1.300 meewerkende artiesten. De wonderschone tuinen en paleizen van het Alhambra vormen regelmatig een adembenemend en indrukwekkend decor en laten de klanken van Verdi, Wagner, Beethoven, Tsjaikovski en Schumann versterven onder de sterrenhemel in het Moorse erfgoed.Geen opmerkingen:

Een reactie posten