De provincie Málaga is rijk aan historie en heeft zeer gevarieerde landschappen. De overheersing van de Moren in het verleden en de vruchtbare grond, hebben hun sporen achtergelaten in de typische streekproducten van de zonovergoten provincie in het Zuid-Spaanse Andalusië. Enkele delicatessen hebben zelfs internationale erkenning gekregen. Málaga is genieten!
Geitenkaas [Málaga]
Queso de cabra Malagueño |
Het geitenras Cabra Malagueña heeft
inmiddels internationale reputatie opgebouwd. Elk jaar wordt liefst 70 miljoen
liter melk geproduceerd door de geiten uit de Zuid-Spaanse provincie. De melk
is zoeter en smaakvoller dan koeienmelk, is rijk aan proteïne, heeft een laag
gehalte aan lactose en is gemakkelijk verteerbaar. In 20 kaasmakerijen wordt er
op ambachtelijke wijze verse en gerijpte geitenkaas van gemaakt. Elke fabriek
heeft zijn eigen smaakvariatie, door de mate van rijping en toevoegingen van
kruiden, noten etc. De provincie hoopt op een beschermde denominatie van
herkomst.
Rozijnen [La Axarquía]
Pasas de la Axarquía malagueño |
De berghellingen van de streek La
Axarquía in de provincie Málaga staan vol met wijnranken. De Moscateldruif doet
het goed in het subtropische klimaat dat hier heerst en is uitermate geschikt
om te laten drogen tot rozijn. De pasas
de la Axarquía malagueño zijn de zwarte parels van La Axarquía. De rozijnen uit dit gebied
hebben een eigen appellation en smaken naar de zon en de zoetheid van Andalusië.
De productie van rozijnen is zeer arbeidsintensief. Het plukken van de druiven op
de steile hellingen gebeurt nog met de hand. Vervolgens worden ze per muilezel
vervoerd naar de paseros. Op deze grote droogbedden worden de groene druiven op
traditionele wijze in de open lucht gedroogd tot rozijn en daarna handmatig
gesorteerd op kwaliteit.
Zoete wijn [Málaga]
Vino dulce de Málaga |
Málaga heeft een lange traditie, een
van de oudste in Europa, wanneer het gaat om het maken van wijn. De Romeinen en
Moren waren al enthousiaste drinkers van de zoete wijn, die wordt gemaakt van Moscatel
en Pedro Ximénez druiven. De wijngaarden zijn voornamelijk rond Vélez-Málaga in
La Axarquía en bij Antequera in het binnenland te vinden. Wijn mag het label “Málaga”
alleen dragen wanneer deze is gerijpt in de stad Málaga. De hedendaagse rode en
witte Malagueño dessertwijnen behoren tot de beste in Spanje en kunnen zich
meten met Franse concurrenten.
Olijven [Álora]
Aceituna aloreña |
Olijven uit Álora zijn de eerste
met een beschermd keurmerk in Spanje. De aceituna aloreña wordt geteeld in de 19 dorpen van de Guadalhorce vallei tussen
Málaga en Marbella. Jaarlijks wordt er 7 miljoen kilo met de hand geoogst. En
dat de olijven uit deze streek lekker zijn blijkt wel uit het feit dat er
steeds meer wordt geëxporteerd naar het buitenland. Er is maar weinig veranderd
aan het oude originele recept, zodat de traditionele smaak en kenmerken van de tafelolijven
uit Álora bewaard zijn gebleven.
Kastanjes [Genal]
Castañas del Genal |
Als in oktober de herfst
aanbreekt, kleurt het loof van de kastanjebomen in de Genal dieprood, oranje, okergeel
en roestbruin en verandert het bosrijke landschap spectaculair. De grond ligt
bezaaid met stekelige bolsters die zijn opengebarsten, de glimmende bast van de
vrucht binnenin zichtbaar. Na de oogst vullen de straten in Andalusië zich met
de zoete geur van gepofte kastanjes. Straatventers roosteren deze delicatesse
in grote pannen op een houtvuur en bieden ze aan in een puntzak. Heerlijk!
Vijgenbrood [Coín]
Pan de higo |
Vijgenbrood is een typisch
streekgerecht uit Coín, gemaakt volgens een oud boerenrecept met o.a. anijs, kaneel,
kruidnagel en amandelen. Het pan de higo
vindt zijn oorsprong in de periode van de Moorse overheersing. Eigenlijk tref
je het op het hele platteland van Málaga aan. De oogst van een vijgenboom is
gewoonlijk veel meer dan een familie aan fruit kan eten. Het verwerken van de
zoete vrucht in brood is een uitstekende manier om het overschot duurzaam te verbruiken.
Torta de Algorrobo [Algarrobo]
Torta de Algorrobo |
Het gastronomisch hoogtepunt van Algarrobo
vind je in de bakkerij. Het dorp in La Axarquía staat bekend om haar gebak, de torta de Algorrobo. De koek is duidelijk
van Arabische oorsprong en wordt nog altijd gemaakt naar oud recept, op basis
van tarwebloem, olijfolie, kaneel, anijs en amandelen.
Perziken [Periana]
Melocotón de Periana |
Het dorp Periana, in het
binnenland van La Axarquía ten oosten van de stad Málaga, heeft zich toegelegd
op de teelt van perziken. De “durazno” perzik is 200 jaar geleden uit
Argentinië meegenomen door een dorpeling en heeft zich door de vruchtbare grond
en het gunstige klimaat snel verspreid in de gemeente. De smaak deed de rest.
Tegenwoordig wordt er 4 miljoen kilo zoetigheid per jaar geoogst. De durazno heeft een fluweelzachte huid,
bedwelmende geur en
verfijnde smaak.
Licor Mistela [Arriate]
Licor Mistela de Arriate |
Brandewijn,
koffiebonen, kaneel en suiker zijn de basis voor de traditionele likeur
uit de Serranía de Ronda. Mistela heeft een zachte anijssmaak, waardoor het de beste metgezel is voor de typische traditionele gebakjes uit de streek. Deze drank wordt gebruikt als
een digestief na een zware maaltijd. Als je ooit deze regio bezoekt, probeer
het dan met amandelgebak. Deze twee gaan heel goed samen.
Molletes [Antequera]
Molletes de Antequera |
Je kunt niet
naar Málaga gaan zonder een mollete de
Antequera te proeven. Dit is het bekendste broodje uit de streek en heeft in de
loop van de tijd een verdiende reputatie
verworven. De ronde vorm en de zachte, sponsachtige en kruimelige textuur
zijn de belangrijkste kenmerken van dit bleke
brood, dat kan worden gecombineerd met allerlei soorten voedsel. Ham, kaas,
paté, tomaten of
andere producten smaken beter met een mollete. De
mollete is zo bekend dat het zelfs in kookboeken voorkomt als belangrijkste
ingrediënt. Aangenomen wordt dat het door de Arabieren op het
Iberisch schiereiland is geïntroduceerd.
BIJZONDER OVERNACHTEN
Voor overnachtingen in de provincie Málaga heeft Escapada een paar unieke logeeradressen geselecteerd: accommodaties in Málaga
BIJZONDER OVERNACHTEN
Voor overnachtingen in de provincie Málaga heeft Escapada een paar unieke logeeradressen geselecteerd: accommodaties in Málaga
Geen opmerkingen:
Een reactie posten